Puronuzdan tat almanız dumanından olacağı için dumanın tadı, geçtiği ve değdiği yerlerdeki bıraktığı izlerin bir karışımı olacaktır. Peki duman nerelere değiyor. Tabii ki ilk başta dilimize. Sonrasında bir kısmı da burnumuzdan dışarı çıkarken sinüslerimize. İşte puronun gerçek tadı bu iki bölgede algılayabildiklerimizden ibaret.
Gelelim sinüslerimize. Puromuzdan gerekli aromayı almak için sadece havadaki dumanını koklamak maalesef yeterli olmayacaktır. Koku duyumuz aromaları dilimizden daha iyi algıladıkları için, bu duyuyu en iyi uyarmanın yolu, ağzımızdaki dumanın bir kısmını sinüslerimizden geçirerek burnumuzdan dışarı vermek. Bu işlem, olfaktör nöronları harekete geçirerek dumanın içinde gizlenmiş çoğu aromayı sadece koklamaya nazaran daha iyi algılamamızı ve ayırt etmemizi sağlayacaktır. Tıpkı bir çiçeği kokladığımız zamanki gibi. Bu sürede algılayacaklarımız odunsu, bitkimsi, derimsi baharatımsı aromalar olacaktır.
.jpg)
Puro tadımında aklınızda bulunması gereken birkaç püf noktasını da paylaşmakta yarar var:
- Farklı insanlar aynı purodan farklı tatlar alabilirler. Bu kişilerin duyularının gelişmişliği ile ilgilidir.
- Sarıcı yapraklar genel olarak bir puronun aromasını belirleyebilirler. Yalnız genel olarak etkileri %20-80 arasında değişebilmektedir.
- Puro içerken yanında içtikleriniz puronun tadını değiştirebilir. Bu yüzden genel kural, içtiğiniz ne olursa olsun puronuzun aromasını bastırmayacak ama onu güçlendirecek nitelikte olmalıdır.
- Bir tadıma davet edildiyseniz ve farklı purolar içmeniz bekleniyorsa, purolar arası biraz elma suyu içmek ağzınızdaki tadı nötrlemek adına işe yaracaktır.
Sonuç olarak purodan alacağınız tat yukarıdaki bahsettiğimiz duyuları ne kadar iyi kullanabildiğiniz ve geliştirebildiğiniz yönde olacaktır. Şimdi bir puro yakın ve zevkini sürerken gerçek tadını almaya bakın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder